jueves, 3 de noviembre de 2011

ELS FORATS NEGRES




Possiblement els forats negres són els cossos més estranys de l’univers i també els més difícils de comprendre ja que no es poden veure i tot el que se sap s’ha deduit teoricament. Un forat negre és un astre com una estrella però amb una massa molt més gran i complexa. La seva gravetat desintegra els cossos que entren i impedeix que surti la llum i per això són negres. El que permet que la llum entri però no surti es una frontera esférica que els envolta.

Els forats negres provenen d’un estels amb una massa més gran que la del Sol que en un moment del seu cicle es colapsa perquè els neutrons no poden suportar la gravetat. Si algú veiés la formació d’un forat negre des de fora veuria una estrella que desapareixeria però la seva força de gravetat es mantindria.

Poden ser de dues maneres: cossos d'alta densitat i poca massa concentrada en un espai molt petit, o cossos de densitat baixa però massa molt gran, com passa en els centres de les galàxies.

Els forats negres no són eterns i algunes vegades alguns neutrons i protons poden escapar de dins seu.


Els forats negres es poden classificar en:

→ Forats negres primordials: van sorgir amb el Big Bang.

→ Forats negres super massius: tenen una massa milions de vegades més gran que la del Sol.

→ Forats negres de massa intermèdia: tenen la massa de milers de cossos solars.

→ Forats negres de massa solar: sorgeixen de l’explosió d’estrelles tres cops majors que el Sol.


També existeixen els anomenats forats blancs. Són cossos celestes que atrapen matèria igual que els forats negres, però a diferència d'aquests, els forats blancs si que deixen que la llum marxi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario